Matkakertomus: Hillsidelaiset GolfStar Tourilla


​​​​​​​Joukko hillsidelaisia kävi 28.7.-1.8. tutustumassa GolfStar-kenttiin Ruotsissa.


GoGolf Play -pelioikeuden ostaessaan hillsidelaiset ja muutkin pelioikeuden valinneet saivat oikeuden pelata ilman lisäveloitusta myös 19:llä GolfStarin kentällä Tukholman ympäristössä. Vastaavasti GolfStarin pelaajat voivat pelata yhdeksällä kentällä Suomessa. Caddiemasterin mukaan heitä on ainakin Hills by GoGolfin kentällä käynyt.


Heti keväällä alettiin pienimmissä ja isommissa seuran ryhmissä jutustella, että pelioikeuden tarjoamaa etua pitäisi lähteä hyödyntämään. Puheenjohtajamme Pirjo Pirre Sianoja-Laine pisti toimeksi ja otti yhteyttä Nummelan matkatoimistoon. Matka-asiantuntija Jenni Merivirran kanssa matkasuunnitelma valmistui nopeasti. Reissu meinasi kuitenkin tyssätä kenttien ennakkovaraussääntöön, mutta GoGolfin avustuksella peliajat saatiin ajoissa varattua ja matka toteutumaan.


Matkasta kerrottiin alustavasti senioreiden kuukausikilpailun yhteydessä 2.6. ja jo varmistuneena Kapteenien Malja -kisassa 5.6. Matkaesite ehdittiin hädin tuskin teipata klubitalon ilmoitustaululle ja ulko-oven pieleen, kun reissu oli jo loppuunmyyty. Ryhmän suuruudeksi tuli lopulta 28 henkilöä. Hill Siden porukan lisäksi mukana oli neljä Kurk Golfin jäsentä. Kahdella osallistujista on molempien seurojen jäsenyys.


Matkan hinnaksi tuli GoGolf Play-pelioikeutetuille 495 euroa (2hh) sisältäen bussi- ja laivamatkat, kaksi yötä laivalla ja kaksi yötä hotellilla sekä aamiaiset.

Turun kautta Tukholmaan


Lähdimme matkaan torstaina 28.7. illansuussa klubitalolta, jossa pakkasimme golfbägit, -kärryt ja muut matkatavarat Kivistön auton tilausbussiin. Muutama matkalainen poimittiin kyytiin Vihdin kirkolta ja Nummelasta.


Matkalla Turun satamaan maistuivat klubin ravintolasta ostetut matkaeväät. Matkanjohtaja Pirre kertoi tarkentuneesta matkaohjelmasta ja ensimmäisen pelipäivän peliryhmistä ja kisasta. Kapteenimme Satu Eckhardt oli ottanut mukaan Trivial Pursuit -kysymyskortteja – kohderyhmä huomioon ottaen luonnollisesti vanhoja painoksia – ja järjesti matkanteon ratoksi tietokilpailun.


Laiva Viking Grace lähti hieman myöhässä, mutta taisimme saapua kutakuinkin aikataulussa Tukholmaan, kuka paremmin, kuka huonommin levänneenä. Laivalta ajoimme suoraan majapaikkaamme Scandic Star Sollentunaan aamiaiselle. Hotellin sijainti oli hyvä ajatellen pelattavia kenttiä – Lindö, Waxholm ja Kungsängen, joille oli noin 30-45 minuutin ajomatka.


Muilta osin hotellin ja sen ulkoistetun ravintolan taso ja palvelut eivät täysin vastanneet vaativien golfareidemme tarpeita. Plussapuolella oli sijainnin ohella vieressä sijaitseva iso ostoskeskus ja oivaksi jälkipelipaikaksi valikoitunut Paddy’s Pub Sollentunan juna-aseman kupeessa.

GolfStar Lindö


Perjantaina pelasimme Tukholman koillispuolella Vallentunassa sijaitsevassa Lindö Golfissa. Bussimatkalla todettiin, että maaseutu tulee Tukholmastakin lähtiessä nopeasti vastaan. Pelisää oli täydellinen, lämpöä pari astetta päälle kahdenkymmenen.


Lindö Golfin Dal-kenttä oli useimmille ryhmäläisille ensimmäinen kokemus pelaamisesta Ruotsissa. Kenttä osoittautui hyväkuntoiseksi ja vaihtelevaksi puistokentäksi. Välillä poikettiin metsäänkin – muutenkin kuin sinne lyötyjen pallojen perässä. Klubitiiltä kenttä oli lyhyt (5380/4560m), mutta pitkät par kolmoset, lukuisat vesiesteet ja muuten hankalat lähestymiset toivat haastavuutta peliin. Liukkaat viheriöt yllättivät ainakin ne golfarit, jotka ehtivät ennen kierrosta käydä puttailemassa selvästi hitaammalla harjoitusviheriöllä. ”Kiva kenttä”, kommentoi moni pelaaja kierroksen jälkeen.


Lindön klubitalon palvelupisteitä alensi ravintolan suppea tarjonta ja erityisesti tarjolla olleen oluen matala alkoholipitoisuus; anniskeluoikeudet eivät vahvempaan riittäneet. Onneksi mainio kuljettajamme Erkki oli päivän aikana ehtinyt käydä ”Handelissa” ja hankkinut janojuomia bussin jääkaappiin. Siirryimmekin jännittävän seuraavan päivän lähtöryhmien arvonnan jälkeen takaisin hotellille, pikaiseen suihkuun ja jälkipeleille Paddys’s Pubiin. Ryhmä pysyi kasassa; illalliselle ei kukaan poistunut hotellia kauemmaksi. Päivän palkintoseremonian ja yömyssyjen jälkeen väki oli kypsä yöpuulle.

GolfStar Waxholm


Lauantaina suuntasimme bussin itään kohti meren rantaa ja GolfStar Waxholmia. Sympaattiselta tumman siniharmaalta klubitalolta lähdettiin pelaamaan avaraa etuysiä kohti merta. Ihan rantaan ei päästy, mutta muutamalta väylältä avautui näkymä laivareitille.


​​​​​​​Takaysillä, jonka ensimmäiselle tiiauspaikalle löytäminen oli hiukan hankalaa, oli enemmän korkeuseroja ja metsää. 11.väylän alaspäin pelattavalle par kolmoselle hävisi mystisesti monta palloa. Päivän toinen lähimmäksi lippua kisa oli viimeisellä väylällä, pitkällä (164/130 m) veden yli pelattavalla par kolmosella. Monelta jäi väylä selättämättä, mutta päivän voittaja Vellu vetäisi sillä avauksensa 40 senttiin.


Kokonaisuutena Waxholmin kenttä oli leppoisahko pelattava, vaikka turnausväsymys alkoi jo verottaa muutamien matkalaisten tuloksentekokykyä. Pelien jälkeen ohjelma eteni edellispäivän hyväksi koetun kaavan mukaan.

GolfStar Kungsängen ja HIO-hoi

Holari-Satu

Ennen kuin varjo kaatui.


Sunnuntaiaamuna pakkasimme kaikki matkatavarat bussiin ja lähdimme aamiaisen jälkeen viimeiseen kohteeseemme, Tukholman luoteispuolella sijaitsevaan Kungsängeniin. Pelasimme sen King’s Coursen, jolla on pelattu myös Eurooppa Tourin kisoja.
​​​​​​​

Loppumatka kentälle ajettiin teollisuusalueen läpi ja räikeän punaisella aidalla rajattu rakennustyömaa oli työntynyt kentän takaysin väylien viereen. Ympäristö verotti itsessään kauniin ja huolitellun kentän esteettisyyspisteitä. Lähitulevaisuudessa kentän takaysi jää pois käytöstä ICA:n logistiikkakeskuksen vallatessa sen alueen. Onneksi ehdimme kokea sen; kenttä oli pelaamistamme kentistä monimuotoisin ja haastavin.


Retkemme loppuhuipentuma koettiin King’s Coursen väylällä 15, joka on veden yli pelattava lyhyt Par3. Kapteenimme Satu teki väylällä holarin ja voitti tietenkin sillä lähimmäksi lippua kisan. ”Tämä oli paras hetki ja paikka tehdä holari, oman porukan klubimatka”, Satu riemuitsi pelin jälkeen aurinkoisella terassilla. Viihdyimmekin sillä pitkän tovin HIO-tarjoilusta nauttien. Harmiksemme ja hämmästykseksemme klubin kokki lähti kotiin jo kello 16, emmekä saaneet siellä kunnolla syödäksemme.


Päivän ja kokonaiskilpailun palkinnot kuitenkin jaettiin ja kiitospuheet pidettiin. Dramatiikkaakin oli, kun tuulenpuuska kaatoi ison aurinkovarjon pöydissä istuvien päälle. Tottumus on toinen luonto: joku ehti huutaa FORE ja pahoilta vahingoilta onneksi vältyttiin.

Kotia kohti


Matkalla satamaan kuljettajamme Erkki järjesti meille sightseeing -ajelun alkuillan auringon kultaamassa Tukholman keskustassa. Viking Linen Glory lähti paluumatkalle klo 20. Porukka jakautui syömään buffetiin ja à la carteen, ja osa kokoontui vielä ostosten jälkeen baariin puimaan matkan antia.


Ankea aamuherätys tuli puoli kuudelta, jolloin hyttejä alettiin jo siivota. Turun satamaan laiva saapui maanantaiaamuna klo 7.35, josta siirryimme bussilla aamiaiselle ABC Tammisiltaan. Etukäteen varattu keto-tyylinen aamiaislautanen täytti vatsan, mutta sielu olisi kaivannut kevyempää evästä.

Klubitalolle palasimme Nummela-Vihti sightseeingin jälkeen suunnitellusti puoli yhdentoista maissa. Muutamat olivat suunnitelleet lähtevänsä saman tien pelaamaan, mutta matkaväsymys vei voiton.

GolfStar Tour

GolfStar Tourin voittajat


Reissulla pelasimme myös kolmen osakilpailun GolfStar Tourin (PB), kilpailunjohtajana Pekka Laine. Osakilpailujen ja kokonaiskisan parhaat olivat


Lindö Golf

 • naiset: Riikka Vanha-aho
 • miehet: Kari Lehtonen
 • lähimmäksi lippua: Pasi Tanskanen ja Kari Sundqvist

Waxholm Golf

 • naiset: Outi Kallio ja Päivi Rinne
 • miehet: Vellu Rinne
 • lähimmäksi lippua: Kari Lehtonen ja Vellu Rinne

Kungsängen King’s Course

 • naiset: Leena Lehtonen
 • miehet: Kari Lehtonen
 • lähimmäksi lippua: Mari Nokelainen ja Satu Eckhardt (HIO)

Kokonaiskilpailu

 • naiset: 1. Leena Lehtonen, 2. Tiina Blomqvist, 3. Satu Eckhardt
 • miehet: 1. Kari Lehtonen, 2. Reijo Nurmi 3. Pasi Tanskanen
  ​​​​​​​

Torstaina pelattiin myös tärkeä kisa naiset vastaan miehet, naiset voittivat 15 pisteellä.
Satun hienon holarin lisäksi reissulla tehtiin kaksi muutakin eaglea, tekijöinä Peter Sandelin ja Kai Vanha-aho.

Kenttäranking

​​​​​​​Osallistujat arvioivat kentät Golfpisteen kenttäranking-kriteerien mukaan, lukuun ottamatta hinta-laatusuhdetta. Mielipiteet menivät kivasti ristiin ja saattoivat muistikuvat kentistä sekoittuakin. Kisa oli tasainen. Järjestykseksi muodostui Waxholm, Lindö Dal, Kungsängen King’s Course.


​​​​​​​Yhteenveto: Borta bra, men hemma bäst?


Matkajärjestelyt onnistuivat, kentät olivat kivat, sää suosi ja tunnelma ryhmässä oli rento ja iloinen. Pirrelle monet suosittelivat ja ennustivat loistavaa uraa matkanvetäjänä. Matkalaiset olivat niin tyytyväisiä, että ilmoittautuivat jo seuraavalle reissulle, milloin ja mihin se suuntautuukaan. Näyttää siltä, että ensi kesänä matkoja pitää järjestää vähintään kaksi, jotta muitakin mahtuu mukaan.

Hotelli valitaan jatkossa tarkemmin. Hyvä ehdotus oli myös se, että – jos Tukholmaan mennään – paluu olisikin Turun sijasta Helsinkiin. Näin ehdittäisiin levätä pidempään ja nauttia rauhassa meriaamiainen.


Niin kuin aina, matkalta oli kiva palata kotiin ja omalle klubille. Naapurimaan kolmelta kentältä ja golfklubilta saatuihin kokemuksiin verraten pelaamisen puitteet ja klubien palvelut koti-Suomessa ovat hyvät ja klubielämä eläväistä.


./. sp