Mihin ennuste perustuu?


Ennustamisella on pitkät perinteet. Milloin mitäkin ennustetaan. Mikromallinen ennuste saattaa ilmiintyä lausahdukseen: ”Mitä minä sanoin.”

Golfarille käyttökelpoisin ennuste on sääennuste. Säätä ennustetaan tehokkailla – taitaa olla jopa niin, että valtakunnan tehokkaimmilla – tietokoneilla. Laskentaan yhdistyy sääilmiöiden historia, paikalliset olosuhteet ja laajaan tarkkailupisteverkkoon liittyvä mallintaminen.


On hiukan yllättävää, että lähituntien ennusteet saattavat vaihdella aika lailla. Tämän huomaamme erityisesti silloin, kun saatavilla on mahdollisia sadekuuroja. Ennustaminen taitaakin olla aika vaikeaa hommaa.


Siitä viis – EVP on ennustanut kentän avautumista jo vuosikausia. Aika usein ennuste – joka perinteisesti ilmestyy lokakuussa – on osunut aika lähelle. Suurin poikkeama oli jo useampia vuosia sitten, kun kenttä odottamattomasti ja yllättäen avautui jo vuoden toisena päivänä. Silloin ennuste taisi olla yli 100 päivää vinossa.


Tälle keväälle syksyllä tehty arvio ennustaa enää kolmeakymmentäseitsemää (37) päivää kärvistelyä, ennen kuin taas pääsemme kentälle. On vain oltava sitkeä ja uskottava auringon voimaan.