Mitä kuuluu golfetiketille?


Golfiin kuuluu myös etiketti eli hyvä tapa toimia. Voi olla, että etiketistä tulee mieleen kauluspaita ja pidemmät polvihousut. Nekin toki ovat aikanaan olleet ja ehkä jossain määrin edelleenkin osa etikettiä. Mutta se varsinainen asian ydin on mielestäni toisaalla.

Turvallisuus


Etiketin tärkein asia on tietenkin se, että pelaajina pidämme visusti huolta siitä, että kentällä on turvallista niin kentänhoitajien kuin muiden pelaajien kannalta. Jos emme tiedä, mihin pallomme on menossa, niin FORin huutaminen on aina paikallaan.

Kentän kunnioittaminen


Päällimmäisenä mielessäni on turvallisuuden jälkeen kentän kunnioittaminen ja sen kunnosta huolehtiminen eli lyöntijälkien korjaaminen väylällä, pallon iskemien korjaaminen viheriöllä ja jälkien haravointi bunkkereissa. Nämä kaikki ovat tosi helppoja tehtäviä ja samalla huomaavaisia muita pelaajia kohtaan.

Tätä teemaa lähellä on myös se, mistä kärryjä vedetään (ja golfautoilla ajellaan). Kärryjen paikka ei ole tiillä. Viheriön ja lähellä olevan esteen välistä kärryjä ei vedetä. Aikaisemmin käytössä ollut ohje – välimatka vähintään 4 metriä esteen reunasta viheriölle, jotta voit kärryn näiden välistä kärrysi vetää – on edelleenkin vallan hyvä. Tällä vältetään polkujen ja kulumisen taakkaa. Bunkkeriinkaan ei kärryjä kannata vetää – siitä tulee vaan lisää haravoitavaa.


Temmellys ja heiluminen

Kolmas keskeinen etikettiasia on se, että kanssapelaajille taataan lyöntirauha. Toisen lyönnin aikana ei puhuta tai muutenkaan temmelletä. Tiillä ja viheriöllä ei seisota suoraan lyöntilinjan takana. Puuttilinjoille ei astuta.

Puhelimet


Puhelimet ovat oma lukunsa. Minua ei haittaa, jos jollain on puhelin äänekkäällä – kunhan tästä on varoitettu jo ennen kierroksen alkua. Joitakin tämäkin saattaa häiritä. Toisaalta nykyisessä maailmassa neljän tunnin poissaolo digitaalisesta tavoitettavuudesta voi olla liikaa - toisaalta se on myös mahdollisuus. Niinpä puhelin äänettömälle on aika hyvä kompromissi. Melkein kaikkihan pitävät ”tuloskorttia” puhelimessa, joten täysi puhelinkielto olisi aika pöhkö ajatus.


Pelin sujuvuus


Pelinopeus on myös etikettiteema. Tai ei niinkään nopeus vaan sellainen pelitapa, että mikäli eteen jää tyhjä väylä ja takana tulevat odottelevat (nojaavat jalat jollan lailla aseteltuna mailaansa jne.), niin päästetään perässä tulevat ohi. Tämä käy näppärästi PAR3:lla, mutta onnistuu vaikka yhdessä viheriölle asti pelaamalla niin PAR4:lla kuin PAR5:llakin.

Ohitus on toki aina jonkinlainen testeri niin ohittajalle kuin ohitettavillekin. Siispä ohjeena on pitää mieli tyynenä ja ottaa vastaan se lyönti, joka on ”pinosta” seuraavana tulossa. Turhaan ei kannata ohittamisessakaan lyöntejä jännittää.

PS.
Ennusteen mukaan enää 139 päivää siihen, että kenttä aukeaa.