Pakkasyöt


​​​​​​​Talvi on tulossa. Ei käy kiistäminen. Päivät ovat lyhentyneet ja tähtikirkas yö tarkoittaa usein myös lämpötilan laskemista nollan alapuolelle. On yöpakkasten aika.


​​​​​​​Golfarille tämä tarkoittaa sitä, että kentälle pääsee pelaamaan vasta sitten, kun kuura on sulanut. Miksi näin? Syy on selvä. Kuuraisella ruoholla tallustaessaan pelaaja väistämättä tuhoaa ruohomattoa.


Vaiva syntyy siitä, että jäätynyt korsi katkeaa ns. kasvupisteen alapuolelta. Kasvupiste on se kohta korressa, josta ruoho kasvaa. Kun korsi katkeaa tämän pisteen alapuolelta niin kasvu tämän korren osalta loppuu. Se kuolee. Toisinaan kentällä surukseen näkee mustia jalanjälkiä. Silloin on kyse siitä, että jäisellä nurmella on kävelty ja kasvusto vahingoittunut.

Pidetään siis maltti mielessä ja mennään kentälle vasta sitten, kun se on sula.

Me valistuneet golfarit toki tiedämme, että pakkasaamuna kenttä aukeaa vasta sitten, kun ruoho on sulaa. Sulamiseen vaikuttaa ensi sijassa kaksi asiaa – lämpötilan nousu ja auringon lämpö. Varjossa olevat kohdat sulavat hitaammin. Kenttä voidaan avata vasta siteen, kun on käytännössä varmaa, että pelaajat eivät jäätyneellä nurmella kulje.