Pelaamaton paikka bunkkerissa (sääntö 19.3)


​​​​​​​The Open on käynnissä parhaillaan Liverpoolissa. Televisiosta olemme saaneet ihailla ja ihmetellä pelattava kentän bunkkereita ja loistokkaita lyöntejä bunkkerista pois.


Bunkkerilyönteihin on monenlaisia oppeja – joskus on lyötävä avoimella lavalla ja joskus suljetulla – stanssia pitää avata s.o. kääntää kenkiä sellaiseen asentoon, että aiottu pelisuunta loittonee lyöjästä jne. Oppeja on paljon.


Lopulta kuitenkin on kysymys siitä, että on luotettava lyöntiin ja onnistumiseen – se takaa parhaan tuloksen, vaikka toisinaan maila tussahtaa liiaksi hiekkaan ja pallo ponnahtaa ylöspäin pudotakseen uudelleen bunkkeriin. Ankara kylkiosuma saattaa lennättää pallon Hillin kolmosen greenibunkkerista melkein ikäpresidenttimme Valden pihaan asti.

Golfin sääntöjä vaalii ja kehittää St Andrewsissa kokoontuva sääntötoimikunta. Suurempia muutoksia tulee aika harvoin, mutta tarkempia tulkintaohjeita aina tarpeen vaatiessa. Edellisessä kattavammassa sääntöpäivityksessä saatiin myös bunkkeriin liittyvä melko iso uudistus.


Nykyisin bunkkerista voi vapautua kahdella (2) rangaistuslyönnillä bunkkerissa olevan pallon ja pelattavan reiän määrittämälle linjalle bunkkerin taakse. Bunkkerikammoisille tämä on selkeä huojennus, vaikka en tiedäkään kenenkään koskaan jääneen golfkentän bunkkeriin vaan aina sieltä on pois päästy. Eksoottisin konsti – ei sääntöjen mukainen, jonka olen kuullut olleen käytössä handwedge, joka kerrotun mukaan tuotti loistokkaita suorituksia.


Bunkkeriin päätyneeseen lyöntiin liittyy seuraavat vaihtoehdot:

  1. lyö pallo pois bunkkerista (ylivoimaisesti eniten käytetty)

  2. yhdellä rankkarilla voit dropata (ei kuitenkaan lähemmäs pelattavaa reikää)

    1. pallon bunkkeriin parempaan paikkaan, joko kahden mailamitan määrittämän alueen sisään pallon alkuperäisestä sijainnista

    2. alkuperäisen paikan ja pelattavan reiän määrittämällä linjalla bunkkeriin

    3. sille paikalle, mistä löit bunkkeriin

  3. kahdella rankkarille pallon paikan ja pelattavan reiän määrittämälle linjalle bunkkerin ulkopuolelle ei kuitenkaan lähemmäs lippua


David Brumbton, joka minua viime vuosisadalla opetti golfin saloihin, totesi pilke silmäkulmassaan, ettei bunkkerilyöntiä tarvitse harjoitella, kunhan ei lyö sinne.