Tosi hyvä kierros ja tasoitus


​​​​​​​Sattuneista syistä pääsin tutustumaan WHS tasoituslaskentaan hiukan tarkemmin. Jos pelaat kierroksen, joka on poikkeuksellisen hyvä, otetaan tämä huomioon tasoituslaskennassa taannehtivasti. Mikäli alitat huomattavasti tasoituksesi mukaisen tuloksen, niin 20 viimeisintä kierrostasi saavat tasoituslaskentaan lisävähennyksen. Tämä vähennys jää voimaan kyseisille rekisterissä oleville kierroksille siihen asti, että ko. kierrokset poistuvat 20 viimeisimmän kierroksen listalta eli olet pelannut uudet tasoituskierrokset ja nuo ”Säädöt” -kierrokset ovat siirtyneet arkistoiduiksi, eivätkä enää vaikuta tasoituslaskentaan.

WHS-laskentajärjestelmässä tasoituskierros muutetaan aina kentän slope -parametrien mukaiseksi lyöntitulokseksi. Suurin tasoitustulokseen laskettava reikäkohtainen tulos on tasoituksen mukainen PAR-tulos kyseiseltä reiältä +2. Tätä voidaan kutsua vaikka nimellä nettotuplabogey. Käytännössä tämä lyöntimäärä on se, jolla et enää kyseiseltä väylältä bogey-pisteitä saa.


Tuo aikaisemmin mainittu ”Säädöt” -tekijä eli lisävähennys saa arvon -1 (eli tasoitustuloksesta vähennetään yksi lyönti) jos huippukierros on laskennallisesti 7-9.9 lyöntiä parempi kuin tasoituksesi mukainen kierros olisi ollut. Mikäli pelaat vielä paremman tuloksen eli se on yli kymmenen lyöntiä parempi kuin tasoituksesi mukainen tulos, on ”Säädöt” tekijä -2. Laskennassa mukana olevien kierrosten arvo pienennetään. Ja tasoitus määrittyy näiden ”korjattujen” tulosten perusteella. 20 viimeisimmän kierroksen tuloksesta tasoituksen määrittämiseen lasketaan kahdeksan (8) parhaan kierroksen tulosten keskiarvo. (https://ocs-sport.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com/sg/2020/09/WHS-Rules-of-Handicapping.pdf)


Tämän säätötekijän ideana lienee pitää huolta siitä, että tasoituksessa huomioidaan erinomainen kierros pidemmän aikaa. Toimii siis hiukan samalla tavalla kuin entisaikojen tasoitus, jossa tasoitus nousi tasoitusryhmästä riippuen enintään 0,1 tai 0,2 suuremmaksi pelattua tulosta kohden, mikäli tulos ei ollut buffer zonella. ”Säädöt” katoavat laskennasta, kun ko. vähennyksen saaneet kierrokset poistuva viimeisten 20 kierroksen listalta.


Monimutkaistako? Ehei, mutta enpä tätäkään aikaisemmin ollut tullut itselleni selvittäneeksi.